maanantai 6. marraskuuta 2017

Ilmi-Järvi 2017

Itä-Uudenmaan poliisi sekä Vapepa Keski-Uusimaa järjestivät syyskuun alussa vapaaehtoisille suunnatun yhteistoimintaharjoituksen. Ilmi-Järvi 2017 harjoitus pidettiin Nurmijärvellä ja UPK:sta mukana oli sekä rastihenkilökuntaa että koulutettavia. Pääsin mukaan harjoitukseen, vaikka en ole vielä pätevä hälytysryhmään, mutta ehkä juuri siitä syystä päivä oli hyvin antoisa ja opettava.

Rastimuotoisena toteutettu koulutus piti sisällään keltanokalle monia aivan uusia teemoja kuten partioetsintäkoulutusta, OHTO- järjestelmään tutustumista, laitosetsintäharjoittelua sekä radio-ohjattavan lennokin hyödyntämistä etsinnöissä. Tutumpi osuus oli poliisin sekä vapepan koiratoimintaan tutusminen. Monilla rasteilla oli toiminnallisia esimerkkejä ja tehtäviä liittyen harjoiteltavaan asiaan. Lisäksi ryhmillä oli asiaankuuluvasti radiopuhelin ja viestiliikenteeseen sai myös päivän aikana harjoitusta ryhmien ilmoittaessa liikkeistään viestiin.

Päivän aikan ryhmät suorittivat pienimuotoisen laitosetsinnän käytettävissä olevassa tyhjässä rakennuksessa. Tyhjässä ja rajatussa rakennuksessa etsintä oli nopeaa, mutta mikäli kyseessä olisi esimerkiksi edelleen toiminnassa oleva sairaalarakennus tulisi huomioon ottaa henkilökunnan ja asiakkaiden liikkeet rakennuksessa, moninaiset pilloutumispaikat kalustetussa ympäristössä sekä etsittävän mahdollinen poistuminen rakennuksesta etsinnän aikana. Partioetsintärastilla pohdimme erilaisia mahdollisia partioetsinnän muotoja. Etsittävä alue pyritään usein käymään läpi kahdesti ja etusijalla yleensä on koirapartio, jolloin pelastuskoiralla on mahdollisuus saada häiriöttömämpi työskentelytila. Koirapartion jälkeen alueen voisi tarkistaa vielä esimerkiksi jalan tai polkupyörällä liikkuva partio riippuen maastosta ja ympäristöstä.

Radio-ohjattavan lennokin etuina lyhyen demon perusteella oli ehdottomasti vaikeakulkuisten alueiden kuten soiden tai vesakkoisten ranta-alueiden nopea kartoitus. Lisäksi taajama-alueella rakennusten katot on mahdollista tarkistaa nopeasti lennokin avulla. Tiheässä metsässä kuitenkin ilmasta käsin näkyvyys ei ole parhain mahdollinen.

Koiraihmiselle mielenkiintoisin osuus oli tietysti poliisin ja vapepan koiratoiminnan esittely. Poliisin ja vapepan edustaja toivat esille hyvin eroja koirien työskentelyssä etsinnöissä. Poliisilla käytössä olevat koirat ovat myös suojelukoulutettuja, eivätkä välttämättä erottele ollaanko metsästä etsimässä rikollista vai kadonnutta marjastajaa. Tällöin ohjaajan vastuulla on huolehtia siitä, että koiran toiminta kadonneen henkilön luona ei aiheuta vaaratilanteita etsittävälle henkilölle. Ensiarviosen tärkeää tietysti molemmilla koirilla on ilmaista luotettavasti kadonnut henkilö ohjaajalleen, tällä kertaa esittelyssä oli rulla- ja haukkuilmaisu.

Päivästä jäi uudelle tulokkaalle mukavasti tietoa tulevasta toiminnasta ja treeni-intoa tuli taas lisää. Ehkä jonakin päivänä tositoimiin oman koiran kanssa?

Kirjoittanut Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti